SIISTIÄ & MUTKATONTA

Ekokamun integroitu ilmapumppujärjestelmä estää pilaantumisen bioastiassa

Ekokamun toiminta perustuu integroituun ilmapumppujärjestelmään, jonka avulla biojätteen pilaantuminen estetään. Astiassa ei synny ylimääräistä nestettä tai hajuja.

Menetelmä jätteen säilyvyyden parantamiseksi perustuu biologiseen mekanismiin, jossa estetään haitallisten ja mahdollistetaan toivottavien biojätteissä elävien mikrobien toiminta. Kun jäteastiasta poistetaan lähes kaikki happi, happea tarvitsevat mikrobit, kuten homeet ja hajottajamikrobit, estyvät toimimasta. Samalla luodaan anaerobiset olosuhteet, joissa mm. maitohappobakteeri toimii ja tuottaa maitohappoa. Maitohappo hapattaa orgaanisen aineksen aiheuttaen näin pH:n laskun ja olosuhteet, jotka edesauttavat säilyvyyttä. Samaan mekanismiin perustuvat mm. säilörehun ja hapankaalin valmistus. Pilaantumista saadaan näin hidastettua ja keräysaikaa pidennettyä.

Tiivistys, partikkelikoko, kosteus/kuivuus ja hapettoman ajan pituus vaikuttavat säilyvyyteen. Tarvittaessa säiliöön voidaan lisätä happoa tai maitohappobakteereita halutun tuloksen nopeuttamiseksi ja varmistamiseksi tai säilyvyyden pidentämiseksi.

Tuotteen designin kantavana ajatuksena on, että bioastia on niin siisti ja tyylikäs, että se sopii säilytettäväksi vaikka keittiön pöydällä, missä sitä on myös helpoin käyttää. Ekokamun voi kuitenkin myös integroida kalusteisiin. Biojätepussia ei tarvita lainkaan ja Ekokamun voi puhdistaa helposti pesukoneessa. Perusmallin koko on neljä litraa. Astiaan mahtuu perheen biojäte useankin päivän ajalta tai pienen talouden biojäte jopa viikon tai kahden jaksolta.

Ekokamun tavoite on paitsi tehdä kierrätyksestä mutkatonta myös edistää kotitalouksissa kertyvän biojätteen laajempaa hyödyntämistä.

Etusivulle