Ekokamu – FAQ

Mikä Ekokamu on?
Ekokamu on uusi kotimainen innovaatio, jonka avulla biojätteiden kierrätys kotikeittiöissä on siistiä, helppoa ja tyylikästä. Ekokamun toiminta perustuu biojätteen pilaantumisen hidastamiseen, jolloin astiaan ei synny prosessin aikana ylimääräistä nestettä tai hajuja.
 
Miten Ekokamu toimii?
Ekokamun toiminta perustuu tekniikkaan, jonka avulla jäteastiasta poistetaan happea alipainepumpulla. Siten happea tarvitsevat mikrobit, kuten homeet ja hajottajamikrobit, estyvät toimimasta. Tämän ansiosta sisältö säilyy hajuttomana ja hygieenisenä selvästi muita ratkaisuja pidempään – jopa viikon ajan ja joissain tapauksissa kauemmin.
 
Miten saan oman Ekokamun?
Ekokamu on pian tilattavissa sekä omasta verkkokaupastamme että myynnissä vähittäisliikkeissä. Seuraa Ekokamua Facebookissa ja Instagramissa ja tilaa Ekokamun uutiskirje, niin kuulet uusimmat tiedot nopeimmin!
 
Milloin Ekokamu on markkinoilla?
Tuotekehitys ja jakelukanavien suunnittelu on parhaillaan käynnissä ja tuote tulee markkinoille pian.
 
Miksi markkinoitte tuotetta ennen kuin valmistus on alkanut?
Kaikkien tuotteiden markkinointi alkaa näin. Ekokamun tuotekehitys on jo pitkällä ja tuotannon aloitus enää viimeisistä viilauksista kiinni. Jo tällä hetkellä kiinnostus Ekokamua kohtaan on niin suuri, että haluamme kertoa siitä ennakkoon mahdollisimman monelle!
 
Toimiiko tämä oikeasti?
Kyllä. Ekokamun takana on usean vuoden kehitystyö ja menetelmää on testattu perusteellisesti. Tilaa oma Ekokamu ja ota selvää!
 
Paljonko Ekokamu maksaa?
Ekokamun ohjevähittäishinta on 148 euroa. Ekokamu on kertaostos, joka kestää pitkään. Ekokamu toimii ilman biojätepusseja tai muita lisävarusteita, joten ylimääräisiä kuluja tuotteen hankkimisen jälkeen ei tule.
 
Eikö samanlaisia ole jo olemassa?
Ekokamu on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa pilaantumista selkeästi hidastava hapen poistoon perustuva kotitalouskäyttöön suunnattu bioastia.
 
Miksi tarvitsen Ekokamun?
Ekokamu tekee biojätteiden käsittelystä siistiä ja yksinkertaista, ja se sopii kaikkiin koteihin. Ekokamu on myös ekoteko, sillä se edistää kotitalouksissa kertyvän biojätteen laajempaa hyödyntämistä.
 
Onko Ekokamu todella kotimainen?
Kyllä. Idea on lähtöisin suomalaisesta innovaatiosta ja sekä suunnittelu että valmistus ovat suomalaista työtä.
 
Mitä jos Ekokamu menee rikki?
Tuotteella on takuuaika. Ota meihin yhteyttä ja selvitämme asian.
 
Kauanko Ekokamu kestää?
Ekokamu on suunniteltu kestämään vuosia.
 
Saako Ekokamua muualta kuin Suomesta?
Verkkokaupastamme voi tilata mihin tahansa maailmassa. Kierrätys on kasvava trendi kaikkialla maailmassa ja tarve Ekokamun kaltaisille tuotteille on suuri myös Suomen rajojen ulkopuolella. Monissa maissa jo lainsäädäntö vaatii tiukkaa kierrätystä.
 
Minkä kokoinen Ekokamu on?
Ekokamun perusmallissa on neljän litran säiliö. Myöhemmin markkinoille on tulossa myös muita kokoja sekä kotitalouskäyttöön että ammattikeittiöihin.
 
Minkä värisenä Ekokamua saa?
Ekokamun värit sopivat moneen makuun ja perusvalikoiman lisäksi tulemme tarjoamaan kausisävyjä.
 
Tarvitseeko Ekokamu verkkovirtaa?
Ekokamun integroitu alipainepumppujärjestelmä tarvitsee verkkovirtaa toimiakseen.
 
Käyttääkö Ekokamu paljon sähköä?
Ei. Pumppu on päällä vain hetken kerrallaan, joten sähkönkulutus on reilusti alle 1 kWh vuodessa.
 
Onko Ekokamua vaikea käyttää?
Ekokamun käyttäminen on todella helppoa! Ruoanvalmistuksessa syntyneet tähteet laitetaan astiaan, kansi suljetaan ja käännetään kannessa olevaa nappulaa. Sen jälkeen laite hoitaa lopun.
 
Eivätkö biojätteet ala haista, jos Ekokamua pitää pöydällä?
Eivät. Ekokamun toiminta perustuu integroituun alipainepumppujärjestelmään, jonka avulla biojätteen pilaantuminen estetään. Tämän vuoksi astiassa ei synny ylimääräistä nestettä tai hajuja. Astia on myös täysin ilmatiivis ja se pitää esimerkiksi banaanikärpäset tehokkaasti loitolla.
 
Miten Ekokamu puhdistetaan?
Ekokamun sisäastian voi pestä astianpesukoneessa tai käsin. Muut osat voi pyyhkiä kostealla liinalla.
 
Miten Ekokamu parantaa biojätteen hyödynnettävyyttä energian raaka-aineena?
Ekokamu pitää biomassan tuoreena ilman hajuja ja nesteitä. Tuore biojäte on arvokasta materiaalia yhteiskuntajätteen prosessoinnissa uusiutuvaksi energiaksi. Biojätettä hyödynnetään esimerkiksi biokaasun raaka-aineena.
 
Onko Ekokamu kompostori?
Ekokamu ei ole kompostori. Ekokamun menetelmä jätteen säilyvyyden parantamiseksi perustuu biologiseen mekanismiin, jossa estetään haitallisten ja mahdollistetaan toivottavien biojätteissä elävien mikrobien toiminta. Pilaantumista saadaan näin hidastettua ja keräysaikaa pidennettyä. Ekokamulla säilötty biojäte voidaan toki myös kompostoida.
 
Mistä materiaalista Ekokamu on tehty?
Ekokamu on pääosin valmistettu muovista.
 
Minne biojäte laitetaan, kun astia on täynnä?
Kun astia on täynnä, biojäte lajitellaan samalla tavalla kuin tavallisestikin lajittelisit biojätteesi. Sen voi asuinpaikastasi riippuen viedä kompostiin tai omaan tai taloyhtiön lajittelupisteeseen, josta se kuljetetaan hyödynnettäväksi.
 
Taloyhtiössäni biojätteet pitää pakata pussiin. Onko Ekokamusta hyötyä minulle?
Ekokamusta on hyötyä myös sinulle. Ekokamussa ruontähteet pysyvät hygieenisinä eivätkä ala haista, jolloin astiaa ei tarvitse tyhjentää niin usein. Koska sisältö ei ole pilaantunut, sen voi tarvittaessa siirtää biojätepussiin, paperipussiin tai sanomalehteen.
 
Kuinka pitkään biojäte säilyy Ekokamussa?
Suuremmissa kotitalouksissa tyhjennysväli on useita päiviä ja pienissä kotitalouksissa biojäte voi säilyä jopa viikon tai kauemmin.
 
Minne biojätteestä syntyvä neste menee Ekokamussa?
Koska Ekokamu estää biojätteen pilaantumisen, nestettä ei pääse syntymään juuri lainkaan. Nesteen syntymien riippuu tietenkin siitä, millaista biojätettä astiaan laitetaan, mutta mahdolliset vähäiset nestemäärät jäävät joka tapauksessa astian pohjalle ilman pilaantumisen hajua.